Minder waardering mantelzorgers

Getty Images

De jaarlijkse waardering van mantelzorgers zoals een geldbedrag of cadeaubon daalt. Ook ontvangen mantelzorgers in tien procent van de gemeenten geen individuele mantelzorgwaardering meer. Als deze ontwikkeling zo doorgaat, zal de jaarlijkse waardering voor mantelzorgers over tien jaar niet meer bestaan.

Dit blijkt uit een onderzoek van MantelzorgNL. In 2019 is een zelfde onderzoek gedaan, dat vergelijking mogelijk is. Sinds 2015 is de waardering voor mantelzorgers een taak van de gemeente. Voor die tijd ontvingen mantelzorgers tweehonderd euro per jaar. In 2021 waardeert een op de drie gemeenten mantelzorgers met een geldbedrag, gemiddeld 114 euro.
Dit jaar waardeert de helft van de gemeenten mantelzorgers met een waardebon of cadeaupas. De gemiddelde waarde daarvan is 61 euro. De overstap van een geldbedrag naar een bon betekent voor de gemeente vaak een besparing, gemiddeld zo'n zestig euro. In zeven procent van de gemeente wordt de waardering uitgedrukt in de vorm van een attentie, zoals een bloemetje of een pakket met lokale producten. De gemiddelde waarde daarvan is twintig euro.

Auteur 
  • Perry van Dijk